Συγχώρεσε διά να συγχωρεθείς

Το είπε ο ίδιος ο Κύριος πολλές φορές και στον τύπο της προσευχής, που μας έδωσε:
"Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών". Το εξηγεί και ο Άγιος Ησαΐας με τα εξής: Αδελφέ, αν ακούσεις ότι κάποιο κακό σου έγινε από κάποιον, φρόντισε να αντιτάξεις εις το κακό το καλό σου θέλημα, ώστε να μη ανταποδώσεις εις την καρδιά σου τα ίδια με αυτόν, που σε ελύπησε και ή τον μεμφθείς ή τον κατακρίνεις ή τον συκοφαντήσεις και τον παραδώσεις έτσι εις τα στόματα των άλλων. Αν υπάρχει μέσα σου ο φόβος της κολάσεως, θα νικήσει τον λογισμό, που θέλει να εκδικηθεί τον πλησίον σου. Αυτός ο φόβος θα σου ψιθυρίσει: ταλαίπωρε άνθρωπε, σύ παρακαλείς διά τας αμαρτίες σου και ο Θεός σε ανέχεται μέχρι σήμερα, χωρίς να τας φανερώσεις. Συ όμως πώς τολμάς, γεμάτος από οργή προς τον πλησίον, να τον ρίξεις στα στόματα των ανθρώπων;
Αν λοιπόν το κάμεις αυτό, ούτε ο Θεός θα σου συγχωρέσει τις αμαρτίες σου, αλλά θα τις φανερώσει ενώπιον όλης της κτίσεως.
Αν με τη σκέψη αυτή η μαλακώσει η καρδιά σου και προφυλαχτείς από το να εκδικηθείς τον πλησίον, θα υπάρξει και διά σε έλεος από τον Θεόν. Αν όμως η πονηρή καρδιά σου σκληρυνθεί εναντίον του πλησίον σου, γνώριζε ότι ακόμα δεν εσκέφθεις εμπρός εις τον Θεόν τα αμαρτήματά σου, αλλά είσαι δειλός και διατηρείς μέσα σου μονίμως αμαρτίες, αφού δεν επέτυχες καμμίαν συγχώρησιν.