Περί Νηστείας


Νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Νηστεία είναι να τρώμε μικρές ποσότητες από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και να προσπαθούμε να απέχουμε από κάθε αμαρτία, αφιερώνοντας ταυτόχρονα κάποιο χρόνο της ημέρας στην προσευχή. Πρώτος ο Χριστός, μας έδωσε το παράδειγμα της νηστείας όταν μετά την βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό, παρέμεινε νηστεύοντας επί σαράντα ημέρες στην έρημο. Με το  παράδειγμά του, ο Ιησούς μας έδωσε την νηστεία ως μία σωματική και πνευματική άσκηση, η οποία δυναμώνει την 
θέληση του ανθρώπου και ταυτόχρονα δείχνει την αγάπη του προς τον δημιουργό. Παρακάτω παραθέτουμε χρήσιμο πιστεύω έναν μικρό κατάλογο με όλες τις νηστείες του χρόνου.



1)Εκάστης Τετάρτης καί Παρασκευής (χωρίς Λάδι εκτός μεγάλης εορτής οπότε καταλύομεν έλαιον.)


2)Της Μεγάλης Τεσσαρακοστής  Δηλαδή από Καθαρά Δευτέρα μέχρι και Μέγα Σάββατο στις 00.00 (Σάββατα και Κυριακές κατάλυση ελαίου τις άλλες μέρες χωρίς λάδι ,μαλάκια οστρακοειδή μόνο Σάββατα και Κυριακές , 25 Μαρτίου γίνεται  κατάλυσης ελαίου)


3) Των Αγίων Αποστόλων δηλαδή από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι και 28 Ιουνίου


4)Της Παναγίας μας  Από 1 Αυγούστου μέχρι και 14 Αυγούστου.


5)Προ των Χριστουγέννων  Από 15 Νοεμβρίου μέχρι και 24 Δεκεμβρίου (Σάββατα και Κυριακές κατάλυση Ιχθύος μέχρι 12 Δεκεμβρίου)


Επίσης νηστεύουμε  5 Ιανουαρίου 29 Αυγούστου,14 Σεπτεμβρίου,24 Δεκεμβρίου χωρίς Λάδι εκτός Σαββάτου και Κυριακής  οπότε καταλύομεν έλαιον.