HARRY POTTER

Στις μέρες μας, δεν αρκεί απλώς να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τις διάφορες αιρέσεις και παραθρησκείες. Θα πρέπει να είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι για όλα τα παραπάνω θέματα, κυρίως δε, θα πρέπει να ζούμε σαν αληθινοί πιστοί, παραμένοντας σταθερά κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας και συμμετέχοντας συχνά στα Μυστήρια.

Kάποτε, μια νέα μητέρα επέστρεφε με τον μικρό γιο της στο σπίτι με το αυτοκίνητό της. Ξαφνικά κάτι συνέβη και έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, ευτυχώς όμως την τελευταία στιγμή απεφεύχθη το ατύχημα. Η μητέρα με ανακούφιση έκανε το σημείο του σταυρού λέγοντας: Δόξα τω Θεώ γλιτώσαμε!!! Το μικρό παιδί τότε απάντησε: Μας έσωσε ο Spiderman! Δυστυχώς ο Spiderman ήταν γι' αυτόν πιο οικείος απ' τον Θεό...


Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, οι κινηματογράφοι των Αθηνών κατακλύσθηκαν από παιδιά κάθε ηλικίας τα οποία επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την ταινία: "Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος". Η ταινία αυτή είναι βασισμένη πάνω στο ομώνυμο βιβλίο της Joanne Κ. Rowling. Τα πρώτα τέσσερα βιβλία της συγγραφέως, είναι ήδη μεταφρασμένα σε σαράντα επτά διαφορετικές γλώσσες, ενώ έχουν ήδη πουληθεί εκατόν δέκα έξι εκατομμύρια αντίτυπα! Έρευνα στις ΗΠΑ αποκαλύπτει, ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά μεταξύ 6-17 ετών έχουν διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο για τον Χάρι Πότερ. Επιπλέον η Warner, έχει υπογράψει αποκλειστική συμφωνία με την Coca-Cola, η οποία πληρώνει 150 εκατομμύρια δολάρια, για να εμφανισθεί ο Χάρι Πότερ στη συσκευασία των προϊόντων της δεύτερης.


Η συγγραφέας


H Joanne K. Rowling, γεννήθηκε στο Bristol της Αγγλίας το 1965. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Exeter. Παντρεύτηκε το 1992 και ένα χρόνο αργότερα εγκατέλειψε το σύζυγό της και εγκαταστάθηκε με την κόρη της στο Εδιμβούργο, όπου άρχισε να γράφει το πρώτο βιβλίο για τον Χάρι Πότερ.

Όπως δήλωσε στο περιοδικό TIME, είναι μέλος της "Εκκλησίας του Σατανά" της Αμερικής και περισσότερα από τα μισά εισοδήματά της δωρίζονται στην εκκλησία αυτή. Σήμερα, ανήκουν στην εκκλησία του σατανά περισσότερα από 14.000.000 παιδιά, κυρίως χάρη στην προπαγάνδα του Χάρι Πότερ.


Ποιος είναι ο Χάρι Πότερ


Είναι ένα συμπαθητικό ορφανό αγόρι, το οποίο ζει με τους αντιπαθητικούς συγγενείς του που το αδικούν και το κακομεταχειρίζονται. Όταν ήταν μωρό, ο κακός μάγος Βόλντεορτ σκότωσε τους μάγους-γονείς του και προσπάθησε να σκοτώσει και τον ίδιο, αλλά εκείνο, προικισμένο με υπερφυσικές δυνάμεις, δεν πέθανε. Απέκτησε όμως το σημάδι του κεραυνού στο μέτωπό του, κάτι με το οποίο αργότερα έγινε διάσημος.

Στην ηλικία των 11 χρόνων, παίρνει ένα γράμμα από την σχολή μαγείας Χόγκουαρτς, που του προσφέρει υποτροφία για να σπουδάσει μαγεία και τότε ανακαλύπτει ξαφνικά ότι είναι: "μάγος φυσικά… και πολύ καλός μάλιστα, αφού πρώτα λίγο εξασκηθεί..." Στον κόσμο της μαγείας και στα πρόσωπα των μάγων βρίσκει την αγάπη, την αποδοχή, την καταξίωση, αλλά και υλικά οφέλη που του έλειπαν όταν ζούσε στον κόσμο των μη- μάγων. Παρόλο όμως που προβάλλεται ως ο κεντρικός ήρωας του έργου, δεν σημαίνει πως είναι και το καλό, αδικημένο παιδί, που χρήζει της συμπάθειάς μας: Λέει συχνά ψέματα, εκβιάζει τους συγγενείς του, εκδικείται τους αντιπάλους του, "μισεί" τους εχθρούς του.


Δύο λόγια για τα βιβλία


Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα τρία. Ο αναγνώστης σταδιακά μυείται στον κόσμο της μαγείας, ο οποίος παρουσιάζεται εξαιρετικά γοητευτικός, γεμάτος μυστήριο και προκλήσεις. Το μεγαλύτερο βιβλίο είναι το τέταρτο με 654 σελίδες, με εξαιρετικά τρομακτικές σκηνές και έχει τίτλο: Ο Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς. Η Rowling το ορίζει σαν "το κεντρικό βιβλίο". Ξεκινά με μια σειρά φόνων, συνεχίζει με ένα διαγωνισμό ζωής και θανάτου όπου ο ένας ήρωας δολοφονείται, και η υπόθεση κορυφώνεται με μια σοκαριστική σατανιστική τελετή, τέτοια που μόνο ένας διεστραμμένος νους θα μπορούσε να συλλάβει.


Επιδράσεις-σχόλια αναγνωστών.


1 "Tα βιβλία του Χάρι Πότερ είναι cool, γιατί σε διδάσκουν τα πάντα για την μαγεία και πώς να την χρησιμοποιείς, για να ελέγχεις τους ανθρώπους και να εκδικείσαι τους εχθρούς σου", λέει ο δεκάχρονος Craig Nowell και συνεχίζει: "Θέλω να μάθω την Cruciatus Curse για να κάνω τον muggle καθηγητή μου της Φυσικής να υποφέρει που μου έβαλε χαμηλό βαθμό"...


2 "Τα βιβλία του Χάρι Πότερ είναι φοβερά!!!", λέει ο Bradley Winters. "
Όταν μεγαλώσω, θα μάθω Νεκρομαντεία και θα επικαλούμαι μεγάλους δαίμονες στη γη."
Ενδεικτικά είναι και τα σχόλια μικρών παιδιών, απ το διαδίκτυο για την Ελληνική έκδοση των βιβλίων.


Ένα κορίτσι 12 ετών γράφει: "Τώρα τα έχω διαβάσει όλα τα βιβλία πάνω από τρεις φορές. Κάθε φορά που γίνεται αυτό ταξιδεύω σε ένα κόσμο μαγικό και μιμούμαι τους τρεις φίλους. Θα ήθελα και εγώ να γίνω μάγος."


Αγόρι 10 ετών. "Μάλλον υπάρχει μια πόλη μάγων κοντά στο σπίτι μου… Κι αυτή η κυρία που μένει απέναντι είναι κάπως παράξενη. Μπορεί να είναι Μάγισσα."


Κορίτσι 9 ετών. "Είμαι φανατική αναγνώστρια του Χάρι Πότερ και θα ήθελα πολύ να υπήρχε μαγεία στ αλήθεια, όπως και πολλοί άλλοι."

Eιδικότερα τα βιβλία:


Α. Εξοικειώνουν τους νεαρούς και ανυποψίαστους αναγνώστες με την μαγεία, τον παγανισμό
και τον σατανισμό.
Β. Καλλιεργούν τον φόβο.
Γ. Περιέχουν πλήθος αντιπαιδαγωγικών μηνυμάτων

Αντιδράσεις.


Πολλοί ευαισθητοποιημένοι γονείς, δάσκαλοι, οργανώσεις και πνευματικά Ιδρύματα αντιτίθενται έντονα στην πολύ επικίνδυνη αυτή κατάσταση.
1. Η Ένωση Εκπαιδευτικών και Πανεπιστημιακών Καθηγητών στην Αγγλία, προειδοποιεί και καλεί τους γονείς και δασκάλους να προσέξουν. "Τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν από τις πιο ακραίες επιδράσεις του αποκρυφισμού και να διδαχθούν με τρόπο υπεύθυνο για τους κινδύνους των ταξιδιών στο άγνωστο."
2. Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών, στην Αγγλία, τα "Entertainer", απαγόρευσαν εμπορεύματα Χάρι Πότερ στα ράφια τους, με πιθανότητα απώλειας κερδών έως και 500.000 λίρες, επειδή ανησυχούσαν για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην οποία θα οδηγούνταν τα παιδιά.
3. Το "Γραφείο για την ελευθερία της σκέψης" της Ένωσης Αμερικανικών Βιβλιοθηκών δέχθηκε για τα έτη 1999 και 2000, 1118 γραπτές διαμαρτυρίες, που ζητούν την απόσυρση των βιβλίων του Χάρι Πότερ, με την αιτιολογία του αποκρυφισμού-σατανισμού.


Συμπέρασμα.


Ο Χάρι Πότερ δημιουργήθηκε για να μοιάζει με νέο υπερήρωα - σωτήρα. Μόλις γεννιέται θέλουν να τον σκοτώσουν και συνεχώς αδικείται. Εκείνος όμως με υπερφυσικό τρόπο νικά τους εχθρούς του και σώζει τους φίλους του. Τα βιβλία του Χάρι Πότερ, διδάσκουν πώς να χρησιμοποιείς την μαγεία για να ελέγχεις και να εκδικείσαι τους ανθρώπους. Επίσης διαφημίζουν τον κόσμο της μαγείας τον οποίο αυθαίρετα διαιρούν σε δύο πλευρές: την λευκή, την οποία αποκαλούν καλή και άρα μπορεί οποιοσδήποτε να την χρησιμοποιεί χωρίς κανένα ενδοιασμό, και την μαύρη, η οποία είναι γνωστή σαν σατανισμός. Όμως σε περίπτωση κινδύνου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την μαύρη, αρκεί να προστατεύσεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου.


HARRY POTTER, characters, names and related indicia and WARNER BROS., shield logo and related indicia are trademarks of Warner Bros. Coca-Cola, The Contour Bottle, The Red Disk Icon, and "Live The Magic" are trademarks of the Coca-Cola Company.


Η διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, ο τέλειος Θεός και κυρίαρχος του κόσμου και όλων των δυνάμεων που ενεργούν μέσα σ΄ αυτόν, από την απέραντη συγκατάβασή Του και την αγάπη Του προς εμάς, ενσαρκώθηκε κι έγινε ένας τιποτένιος δούλος, πού μάλιστα παρέδωσε ο Ίδιος τον Εαυτό Του στο μαρτυρικό Πάθος και το Θάνατο. Με όλη αυτή τη ζωή και το τέλος Του, ήθελε να μάς διδάξει ότι η σωτηρία προσφέρεται στον άνθρωπο αποκλειστικά από Εκείνον σε όσους ακολουθούν το παράδειγμα της μακροθυμίας και της ταπεινής Του αγάπης.

H μαγεία είναι παγανισμός και οι πρακτικές της έχουν σαν σκοπό να καθυποτάξει κανείς απόκρυφες δυνάμεις, ώστε να τις θέσει στην υπηρεσία του, για να έχει υπερφυσικές ικανότητες πάνω σε άλλους. Αυτές όμως οι μυστικές δυνάμεις και αυτή η εγωιστική κοσμοθεωρία της ατομικής υπεροχής και επιβολής (που ανέκαθεν ζητούσαν στα δραματικά έργα οι εμπαθείς άνθρωποι όταν πουλούσαν γι' αυτό την ψυχή τους στο διάβολο), είναι φυσικά τελείως αντίθετες με την Εκκλησία και τον νόμο του αγίου Θεού της ειρήνης, ο Οποίος πρεσβεύει την ομόνοια και την αδελφοσύνη ανάμεσα σε όλα τα παιδιά Του. Άρα λοιπόν, ο παγανισμός, ο αποκρυφισμός και η αναζήτηση της ευτυχίας σε μυστηριώδεις, μαγικούς κόσμους, είναι μια πολλές φορές ασυνείδητη ένταξη στις δυνάμεις του σκότους και όποιος τον ακολουθεί βαδίζει προς την καταστροφή και σε αυτή τη ζωή και στην αιώνια...