Ποιό το χρέος μας έναντι της Ορθοδοξίας;

Είναι ανάγκη να φυλάττεις όλα ανεξαιρέτως, και πάνω από όλα τα της πίστεως. Διότι αν παρεκκλίνεις έστω και λίγο, αμαρτάνεις θανάσιμη αμαρτία.. Και αυτά που εψηφίσθησαν στις Οικουμενικές και κοινές Συνόδους πρέπει όλοι να τα φυλάττουν.
Και αυτά που είτε κάποιος από τους Αγίους Πατέρες ιδιωτικώς συνέγραψε είτε κάποια Τοπική Σύνοδος εθέσπισε, όσοι τα φυλάττουν έχουν ορθή κρίση. Αυτοί όμως που δεν τα παραδέχονται, είναι επικίνδυνη για αυτούς η παράβλεψη.
Να μην εγκαταλείψουμε την τάξη των Πατέρων μας, την οποία μας παρέδωσαν να την κατέχουμε οι πρόγονοί μας με όσα έπραξαν...
Πρέπει να φυλάξουμε εκείνα που όρισαν οι Άγιοι Πατέρες μας ,και είναι δίκαιο και θεάρεστο να υπακούμε τα παιδιά στους Αγίους Πατέρες μας, και για όσα δεν υπάρχει γραπτός νόμος πρέπει οι χριστιανοί να φυλάγουν καλά την εκκλησιαστική παράδοση και αυτό που συνηθίζεται μέσα στην Εκκλησία.
Ιερός Φώτιος
Βαρύ και φοβερόν διαστρέψαι λόγον Θεού ημών.
Είναι βαρύ και φοβερό να διαστρέφει κάνεις τον λόγο του ζωντανού Θεού ,του Κυρίου του Θεού μας .Απόφυγε το μικρόβιο της κακίας, μίσησε τα δηλητηριώδη φάρμακα και κράτησέ με μεγάλη προσοχή την κληρονομιά που έλαβες από τους Πατέρες δηλαδή την πίστη και τη διδασκαλία που πηγάζει από τις θείες Γραφές.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος