ΤΑ 23 ΤΕΛΩΝΙΑ. Η ψυχη περνάει απο 23 τελώνια.




1.Το τελώνιο της Κακολογίας. Σ'αυτο το τελώνιο εξετάζεται πόσους κατηγόρησε ο άνθρωπος στη ζωή του.
2.Το τελώνιο της Ύβρης. Εδω τα τελωνια εξεταζουν τις βρισιες που έχει πει ο άνθρωπος κατα την διάρκεια της ζωης του.
3.Το Τελωνιο του Φθονου. Εδω εξεταζεται ο φθονος, η κακεντρεχεια και η λυπη για τα ξενα αγαθα.
4.Το τελωνιο του Ψεματος. Εδω τα τελωνια εξεταζουν ολα τα ψεματα, μικρα η μεγαλα που ειπε ο ανθρωπος κατα την διαρκεια της ζωης του.
5.Το Τελωνιο του Θυμου και της Οργης. Σε αυτο το τελωνιο εξεταζονται οι στιγμες που ο ανθρωπος θυμωσε ή οργίστηκε ή κοιταξε με κακια εναν συνανθρωπο του.
6.Το Τελωνιο της Υπερηφανειας. Εδω τα τελωνια εξεταζουν τις στιγμες υπερηφανειας και υπεροψιας του ανθρωπου προς τους συνανθρωπους του, οταν τους θεωρει υποδεεστερους απ'αυτον.
7.Το Τελωνιο της Βλασφημιας. Σε αυτο το τελωνιο εξεταζεται ποσες φορες βλασφημησε ο ανθρωπος στη ζωη του.
8.Το Τελωνιο της Φλυαριας και της Ανοησιας. Τα τελωνια εξεταζουν ποσες φορες ειπε κατι ανοητο ή ποσες φορες ασχοληθηκε χωρις λογο με τους αλλους και ειπε κατι ασχημο γι'αυτους.
9.Το τελωνιο του Τοκου και του Δολου. Εδω εξεταζουν τα τελωνια τους τοκογλυφους και αυτους που ξεγελουν με διαφορα κολπα και τεχνασματα τους συνανθρωπους τους με σκοπο το κερδος.
10.Το Τελωνιο της Τεμπελιας και του Υπνου. Σ'αυτο το τελωνιο εξεταζεται αν κοιμασαι παρα πολυ, αν εισαι τεμπελης, αν εξαιτιας του υπνου και της τεμπελιας απουσιαζεις απο την Εκκλησια ή δεν κανεις καποια καλη πραξη.
11.Το Τελωνιο της Φιλαργυριας. Εδω εξεταζεται το παθος για τα χρηματα και τον πλουτο.
12.Το Τελωνιο της Μεθης. Εδω εξεταζονται ολες οι στιγμες που ο ανθρωπος ηπιε πολυ και μεθυσε.
13.Το Τελωνιο της Μνησικακιας. Εδω εξεταζεται η κακια του ανθρωπου που δεν συγχωρει τον συνανθρωπο του με τον οποιο μαλωσε. Επισης εξεταζεται η επιθυμια του ανθρωπου για εκδικηση και ανταποδοση αυτων που επαθε.
14.Το Τελωνιο της Μαγειας και της Μαντειας. Σε αυτο το τελωνιο εξεταζονται οι περιπτωσεις του ανθρωπου που ασχοληθηκε με την μαγεια ή την μαντεια και στραφηκε σε αυτα για να βρει λυση στα προβληματα του.
15.Το Τελωνιο Λαιμαργιας. Εδω εξεταζεται η πολυφαγια και η λαιμαργια των ανθρωπων που δεν εχουν μετρο.
16.Το Τελωνιο της Ειδωλολατρίας. Εδω εξεταζονται οι περιπτωσεις που καποιος ανθρωπος προσκυνησε ή θεωρησε ως θεο ενα ειδωλο ή βρισκοταν σε καποια αιρεση.
17.Το Τελωνιο της Ομοφυλοφιλιας. Εδω εξεταζεται αν καποιος κοιμηθηκε με ανθρωπο του ιδιου φυλου.
18.Το Τελωνιο της Φιλαρεσκειας. Σ'αυτο το τελωνιο εξεταζονται τα φτιασιδια και τα στολιδια που βαζει ο ανθρωπος στο προσωπο του οπως και οι παρεμβασεις που εχει κανει για να αρεσει στους αλλους.
19.Το Τελωνιο της Μοιχειας. Εδω εξεταζεται αν καποιος παντρεμενος πηγε με μια ξενη γυναικα.
20.Το Τελωνιο της Φονου. Εδω εξεταζεται αν καποιος σκοτωσε ειτε απο οργη ειτε για να τον κλεψει.
21.Το Τελωνιο της Κλεψιας. Εδω εξεταζονται ολες οι κλοπες μικρες η μεγαλες.
22.Το Τελωνιο της Πορνειας. Εδω εξεταζονται ολες οι ερωτικες πραξεις του ελευθερου ανθρωπου με λεπτομέρεια.
23.Το Τελωνιο της Ασπλαχνιας. Σ'αυτο το τελωνιο εξεταζεται η σκληροκαρδια, η μοχθηρια και η ασπλαχνια που εδειξε ο ανθρωπος στην διαρκεια της ζωης του.