Οι νηστείες εν συντομία.


1. Η Νηστεία των Χριστουγέννων.

Από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου:
  1. Νηστεύουμε κρέας και γαλακτερά.
  2. Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε λάδι και κρασί.
Τρώμε ψάρι Σάββατο - Κυριακή από 21 Νοεμβρίου των Εισοδίων της Θεοτόκου έως 17 Δεκεμβρίου.

2. Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.
  1. Νηστεύουμε κρέας, γαλακτερά, ψάρι, λάδι και κρασί.
Τρώμε ψάρι στις 25 Μαρτίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Τρώμε λάδι – κρασί Σάββατο και Κυριακή (εκτός του Μεγάλου Σαββάτου).

3. Η Νηστεία των Αγίων Αποστόλων.

Από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι την παραμονή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (28 Ιουνίου).
  1. Νηστεύουμε κρέας, γαλακτερά.
  2. Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε λάδι και κρασί.
Τρώμε ψάρι, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

4. Η Νηστεία της Παναγίας.

Από την 1 έως 14 Αυγούστου.
  1. Νηστεύουμε κρέας, γαλακτερά, ψάρι, λάδι και κρασί.
Τρώμε λάδι και κρασί Σάββατο - Κυριακή.
Τρώμε ψάρι στις 6 Αυγούστου τής Μεταμορφώσεως.

Νnστεύουμε κρέας, γαλακτερά, ψάρι, λάδι, κρασί όλες τις Tετάρτες και Παρασκευές της χρονιάς (εκτός αν υπάρχει κάποια κατάλυση) και τις πιο κάτω μέρες:
  • 14 Σεπτεμβρίου τής Υψώσεως τού τιμίου Σταυρού.
  • 24 Δεκεμβρίου Παραμονή Χριστουγέννων.
  • 5 Ιανουαρίου Παραμονή των Φώτων.
  • 29 Αυγούστου Αποτομή τού Τιμίου Προδρόμου.
Αν οι τέσσερις ημερομηνίες πέσουν Σάββατο ή Κυριακή, γίνεται κατάλυση λαδιού και κρασιού.

Κατάλυση εις πάντα γίνεται:

  1. Μετά το Πάσχα, όλη την Εβδομάδα της Διακαινησίμου.
  2. Μετά την Πεντηκοστή (μέχρι της Κυριακής των Αγίων Πάντων).
  3. Από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου (εκτός της παραμονής των Θεοφανείων).